Daljinci.si

Rolling koda se uporablja v sistemih daljinskega odpiranja, da bi preprečili nezaželjeno (nepooblaščeno) kopiranje daljinskih upravljalnikov.

Takšni daljinski upravljalniki vsakokrat oddajajo drugo kodo s pomočjo vgrajenega algoritma, medtem ko upravljalniki s fiksno kodo vedno oddajajo enako. Koda oz. algoritem se od proizvajalca do proizvajalca razlikujeta, zato upravljalniki različnih proizvajalcev niso kompatibilni med seboj.

Rolling koda

Kako sistem z rolling kodo deluje?

Pred uporabo daljinskega upravljalnika ga je potrebno vpisati oz. registrirati v sprejemnik. S tem sprejemnik daljinec identificira ter prejme pooblastilo, da s kodo ki jo generira in oddaja ta daljinec lahko odpira vrata. Način kako se upravljalnik vpiše je odvisen od modela sprejemnika. Nekateri omogočajo programiranje s pomočjo delujočega upravljalnika, pri nekaterih pa je potrebno fizično dostopati do vezja na sprejemniku. Sprejemniki večjim podjetjem in večstanovanjskim objektom omogočajo omejitev števila dodanih daljinskih upravljalnikov in tako preprečijo nepooblaščeni dostop. Če do sprejemnika nimate dostopa oz. ni v vaši lasti boste za programiranje upravljalnika potrebovali dovoljenje/pomoč oskrbnika sistema (hišnik, vzdrževalec).

Ko sprejemnik kodo sprejme jo dekodira, primerja ali se koda ujema s pričakovano in preveri, če signal izvira iz pooblaščenega oddajnika. Če je koda pravilna, bo sprejemnik odprl sistem.

Od srede (8.6.) do petka (10.06.) zaprto. Vsa naročila bodo sprovedena v ponedeljek 13.06.